Energia Wapń

Dla poprawy jakości plonów i ich trwałości przechowalniczej!

Skład: 140 g/l azotu, 200 g/l wapnia (280 g/l CaO)

Wapń wspiera rozwój ścian komórkowych, bierze udział w metabolizmie węglowodanów i wspomaga wzrost korzeni. Jego niedobory najczęściej występują na glebach piaszczystych, ubogich w materię organiczną i o niskim pH.

Dlaczego warto stosować Energia Wapń?

  • Jest niezbędny do intensywnego wzrostu roślin, prawidłowego zawiązywania plonów oraz poprawy trwałości przechowalniczej.

  • Zawartość azotu wspomaga szybsze i skuteczniejsze przyswajanie wapnia przez rośliny.

Zastosowanie

Do dolistnego stosowania w uprawach polowych i ogrodniczych, w celu uzupełnienia wapnia oraz zwalczania objawów jego niedoboru, w dawce 1–3 l/ha przy ilości wody 200–350 l/ha.

Aplikacja

  • Rzepak: od fazy 4–8 liści, 2–3 razy (1–3 l/ha)
  • Zboża: od końca krzewienia (1–3 l/ha)
  • Papryka, pomidor: w okresie dojrzewania owoców (1–3 l/ha)
  • Drzewa owocowe: w okresie dojrzewania owoców, co dwa tygodnie (2–3 l/ha)