
Myrazonit – Calmit Agrar
Skuteczne uzupełnianie wapnia – zdrowsza gleba
Podstawa urodzajnej gleby i stabilnych, wysokich plonów!
Właściwości chemiczne gleby wpływają nie tylko na jej strukturę, płodność i zdolność do uprawy, ale również podstawowo kształtują aktywność organizmów glebowych. W środowisku o pH poniżej 5 aktywność rozkładająca bakterii może ustać, a przy pH poniżej 4,5 proces nitryfikacji (w którym azot przekształca się w azotany dostępne dla roślin) także zatrzymuje się. Gleba może zostać zanieczyszczona toksycznymi pierwiastkami, a liczba szkodliwych mikroorganizmów wzrasta kosztem pożytecznych organizmów glebowych.
Skutki poprawy gleby w przypadku poszczególnych gatunków roślin:
Rzepak: Dynamiczny początkowy rozwój, dłuższy okres kwitnienia, ograniczenie chorób łodyg, zwiększony potencjał plonów.
Zboża: Bardziej dynamiczny rozwój korzeni, dobrze przezimowana, jednorodna roślinność, redukcja chorób grzybowych, zwiększony potencjał plonów.
Kukurydza: Bardziej wyrównany wczesny rozwój, większy system korzeniowy, dynamiczne, jednorodne kwitnienie, mniejsza wrażliwość na zmiany warunków rocznych, zwiększony potencjał plonów.
Słonecznik: Dynamiczny początkowy rozwój, jednorodna roślinność, ograniczenie chorób łodyg, wyrównany potencjał plonów.
Soja:Większa absorpcja składników odżywczych, bardziej przewiewna struktura gleby, więcej N, większa dostępność Ca, co prowadzi do większej liczby bulw, silniejszych i zdrowszych roślin, ciągły potencjał plonów.
Dlaczego polecamy stosowanie produktów Calmit Agrar w połączeniu z preparatami bakteryjnymi Myrazonit w ramach rozwiązań poprawy jakości gleby?
Dopasowanie nawożenia wapniem do technologii upraw roślin jest jednym z ważnych narzędzi, obok preparatów mikrobiologicznych, w ochronie zdrowych i żyznych gleb.

Doradcy Myrazonit wspierają Twoją pracę najnowszymi doświadczeniami!
Szukaj naszych doradców i wykorzystaj korzyści płynące z produktów Myrazonit!

Rośliny stosujące produkty z linii technologii Myrazonit pochłaniają mniej toksycznych substancji, mogą mieć wyższe wartości odżywcze i będą znacząco zdrowsze.